بسمه تعالی
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی،
با سلام و احترام،
با توجه به ضرورت انطباق بودجه سال ۱۴۰۴ با برنامه هفتم پیشرفت ، به استحضار میرسانیم که چالش های اساسی آموزش و پرورش و عدم تخصیص اعتبارات لازم در این باره ، میتواند مانعی جدی در تحقق اهداف این برنامه باشد.از آن جا که سند بودجه ضمانت اجرای اسناد بالادستی است ، بدین وسیله نکات زیر جهت بررسی و اقدام مطرح می شود :
برنامه هفتم پیشرفت، به عنوان سندی بالادستی و لازم الاجرا، چارچوبی برای تخصیص منابع مالی تعیین کرده است. برخی از مواد مهم که نیازمند توجه ویژه در بودجه ریزی سال ۱۴۰۴ هستند، عبارتند از:
۱.ماده ۸۹ بند ب : سرانه دانش آموزی باید متناسب با نیازها، سطح محرومیت و کیفیت آموزشی و تربیتی باشد.
در حال حاضر، سرانه دانش آموزی حدودا ۲۰ میلیون تومان می باشد که پاسخگوی نیازهای آموزشی و تربیتی نیست. از سوی دیگر، توزیع این سرانه نیز متناسب با سطح محرومیت مناطق انجام نمیشود.
۲. ماده ۹۰ بندهای الف و ب:
– دولت مکلف است برای جذب و حمایت از بازماندگان تحصیل، برنامه هایی نظیر تهیه و تأمین کتب درسی، تغذیه رایگان، بسته های حمایتی، هزینه های ایاب و ذهاب، و منابع آموزشی را اجرایی کند.
– با این حال، متأسفانه ردیف جداگانه ای برای بازماندگان تحصیل در بودجه فعلی وجود ندارد. بدون تخصیص اعتبار مناسب، اجرای این مواد از برنامه هفتم پیشرفت عملاً غیرممکن خواهد بود.
۳. ماده ۹۲، بند ت شماره ۱:اختصاص ۲ دهم واحد درصد از مالیات بر ارزش افزوده برای بازسازی، مقاوم سازی و تجهیز مدارس و دانشگاه های فرهنگیان.
بیش از ۴۳ درصد از ساختمان های دانشگاه ها در شرایط تخریبی هستند،به همین دلیل امری حیاتی است که در بودجه ۱۴۰۴ باید به صورت شفاف در نظر گرفته شود.
۴. ماده ۹۲، بند ث شماره ۲:ضرورت افزایش سالانه ۲۵ درصدی ظرفیت پذیرش دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی برای رسیدن به نسبت استاندارد ۱ به ۳۰ میان هیئت علمی و دانشجو معلم. این امر مستلزم تأمین اعتبارات ویژه برای جذب هیأت علمی و بهبود زیرساخت ها است. (نسبت کنونی هیأت علمی به دانشجو معلم اکنون ۱ به ۷۷ است.)دانشگاه فرهنگیان با کمبود جدی هیأت علمی و پرسنل غیر هیأت علمی روبه روست. که با افزایش پذیرش دانشجو، جذب هیأت علمی جدید و ارتقای حقوق و مزایا ضروری است.
۵.تخصیص اعتبار برای مدارس غیردولتی(تبصره ۱۵ بودجه ۱۴۰۴):در حالی که مبلغ ۱۰ هزار میلیارد ریال به صندوق حمایت از مدارس غیردولتی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ اختصاص یافته است، سوالی اساسی مطرح میشود: تخصیص این اعتبار در زمانی که بسیاری از مدارس دولتی هنوز با نیازهای اولیه خود روبهرو هستند، چه نتیجهای خواهد داشت؟ آیا این اقدام تقویت خصوصیسازی مدارس و تضعیف مدارس دولتی نخواهد بود؟ بسیاری از مدارس غیردولتی همواره هزینههای گزافی از والدین دریافت کردهاند و این تخصیص منابع بهطور مستقیم می تواند در راستای افزایش و استمرار این تخصیص ها در سال های آینده باشد، به جای اینکه به بهبود شرایط مدارس دولتی و نیازهای اساسی آنان توجه شود.تقویت مدارس غیردولتی در تعارض با اصل ۳۰ قانون اساسی است که بیان می دارد :«دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد.»
راهکارهای پیشنهادی
۱. افزایش سرانه دانش آموزی مطابق با ماده ۸۹ برنامه هفتم پیشرفت .
۲. تخصیص ردیف بودجه مستقل برای بازماندگان تحصیل، به منظور تأمین نیازهای آموزشی، تغذیه رایگان و حمایت های مالی.
۳. اختصاص ۲ دهم واحد درصد از مالیات بر ارزش افزوده برای بازسازی مدارس تخریبی و مقاوم سازی آن ها (ماده ۹۲).
۴. توسعه زیرساخت های دانشگاه فرهنگیان و جذب هیئت علمی جدید مطابق با ماده ۹۲.
از شما و دیگر نمایندگان محترم تقاضا داریم:
۱. در تصویب بودجه سال ۱۴۰۴، تخصیص منابع کافی و شفاف برای آموزش و پرورش، به ویژه در حوزه بازماندگان تحصیل، فضاهای فیزیکی و دانشگاه فرهنگیان، مدنظر قرار گیرد.
۲. بهبود توزیع بودجه و سرانه دانش آموزی، متناسب با نیازها و سطح محرومیت مناطق مختلف، به عنوان یک اولویت اساسی اجرایی شود.
۳. نظارت جدی بر اجرای برنامه هفتم پیشرفت و تحقق مواد مرتبط با آموزش و پرورش اعمال شود.
پیشاپیش از تلاش های شما در مسیر اعتلای نظام آموزشی کشور سپاسگزاریم و آمادگی خود را برای ارائه اطلاعات تکمیلی و همکاری های بیشتر اعلام میداریم.
با احترام و آرزوی توفیق روزافزون،
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان قم
دیدگاهتان را بنویسید