×
×

مصاحبه اختصاصی کف دانشگاه با محمدرضا مریمی دبیر اتحادیه جنبش عدالتخواه دانشجویی
تشکل‌یابی نباید متوقف بر مسئله کارگری بماند

  • کد نوشته: 1258
  • ۲۶ آذر
  • 178 بازدید
  • ۰
  • پایگاه خبری کف دانشگاه در گفتگو با محمدرضا مریمی دبیر اتحادیه جنبش عدالتخواه دانشجویی به رویکرد این اتحادیه و پیگیری‌های این تشکل پیرامون مسئله تشکل‌یابی کارگران پرداخته است که متن آن به شرح زیر می‌باشد: بسم الله الرحمن الرحیم ابتدا یک مقدمه‌ای عرض می‌کنم سپس به مسئله می‌پردازم. لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ […]

    تشکل‌یابی نباید متوقف بر مسئله کارگری بماند
  • پایگاه خبری کف دانشگاه در گفتگو با محمدرضا مریمی دبیر اتحادیه جنبش عدالتخواه دانشجویی به رویکرد این اتحادیه و پیگیری‌های این تشکل پیرامون مسئله تشکل‌یابی کارگران پرداخته است که متن آن به شرح زیر می‌باشد:

    بسم الله الرحمن الرحیم

    ابتدا یک مقدمه‌ای عرض می‌کنم سپس به مسئله می‌پردازم.

    لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمِیزانَ لِیَقُومَ النّاسُ بِالْقِسْطِ

    آیه‌ای که خوندم سنبل و نماد شکل‌گیری جنبش عدالتخواه دانشجوئیه و جنبش عدالتخواه حول این آیه شکل گرفت و شروع به فعالیت کرد. بالطبع کنش جنبش عدالتخواه هم باید برگرفته از همین آیه باشه و به همین دلیل دو ساحت مشخص داره. یک ساحت کنش جنبش عدالتخواه اینه که خودش همواره در مقابل هرگونه تبعیض بایسته، هرگونه ظلمی رو فریاد بزنه و صدای مستضعفین و محرومان عالم باشه و در مقابل هرگونه بی‌عدالتی، عدالتخواهی رو فریاد بزنه.
    اما ساحت دومش که برگرفته از قسمت انتهایی آیه‌‌ است، لِیَقُومَ النّاسُ بِالْقِسْطِ- تا مردم برای عدالت قیام کنند، همواره خودشو موظف میدونه تا لوازم و امکانات کافی برای اینکه بقیه مردم و اقشار مختلف جامعه بتونن عدالتخواهی بکنند رو هم فراهم کنه و صدای اونها در این ساحت هم باشه. از همین جهت فعالیت‌هایی که جنبش عدالتخواه در این سالها انجام داده از این دو شان خارج نبوده و برای هر دو شان هم مصادیقی وجود داره. مثلا برای اینکه صدای مستضعفین عالم باشه، همواره جنبش عدالتخواه سعی کرده اقشار مستضعف عالم رو ببینه و مطالبات اونها رو فریاد بزنه و صدای کارگران باشه، صدای مردم محروم سیستان و بلوچستان باشه، صدای کارتن‌خوابها باشه و صدای اقشار مختلف مستضعف جامعه باشه و در مقابل هر گونه سیاستگذاری که بناست به این اقشار مستضعف جامعه آسیب وارد کنه و شکاف تبعیض رو تعمیق ببخشه در جامعه بایسته. از سمت دیگر، برای اینکه بتونه امکان لازم برای عدالتخواهی مردم رو فراهم کنه و برای اینکه مردم بتونن برای عدالت قیام کنن، لوازم کافی رو فراهم کنه و این اقدام اونها رو تسهیل کنه همواره به دنبال این بوده که اون اصولی از قانون اساسی که به لحاظ حقوقی این اجازه رو به مردم میدن که مردم رشد کنن و صدای خودشون رو فریاد بزنن رو مطالبه کنه. مثل اصل ۸ قانون اساسی، مخصوصا اون وجهی که در جامعه ما مغفول واقع شده و اون وجه چیه؟ امر به معروف و نهی از منکر مردم نسبت به حکومت. که متاسفانه تو جامعه ما اون وجه حکومت به مردم به شدت پررنگ شده و این وجه از اصل ۸ قانون اساسی مغفول واقع شده. یا مطالبه اصل ۲۷ قانون اساسی، اصل آزادی برپایی تجمعات و اعتراضات توسط مردم که خب این اصل هم به واسطه نگاه‌های امنیت زده که در جامعه ما وجود داره رفته زیر سوال و خب بهش عمل نمیشه و تا زمانی که به این اصول عمل نشه، مردم نمی‌تونن اعتراض نسبت به خیلی از مسائلو داشته باشن و یا اصولی که خیلی مهمن در قانون اساسی، اصل ۲۶ و ۱۰۴ قانون اساسی، اصل تشکل‌گیری اقشار و احزاب مختلف و شکل‌گیری شوراهای خاص در میان اقشار مختلف که این اجازه رو به مردم میده که رشد پیدا کنن و جایگاه حقوقی پیدا کنن تا صدای خودشون رو فریاد بزنن و مطالبات خودشون رو پیگیری کنن. جنبش عدالتخواه این اصول قانون اساسی رو دیده و بالطبع براساس اون مبنایی که گفتم و اون ساحتی از کنشگری جنبش عدالتخواه که دنبال اینه که مردم بتونن حق خودشون رو فریاد بزنن به وسیله خودشون همواره اومده و خب در پیگیری این اصول ایستاده و مطالبه کرده اینها رو و بالطبع به سیاستگذاری‌هایی هم مبنی بر این موضوع رسیده که بتونه کمک کنه به حکومت برای اجرایی کردن این اصول.
    از همین جهت یکی از مهم‌ترین کارهایی که جنبش عدالتخواه دانشجویی انجام داده و وظیفه خودش میدونسته که همچنان هم انجام بدهد همین بحث متشکل کردن اقشار مختلفه که پیرو همون کارویژه اصلی جنبش عدالتخواه تعریف میشه و سنبل و نماد این موضوع در طی سالهای اخیر تشکل‌گیری یک قشر مستضعف جامعه به نام کارگران بوده که جنبش عدالتخواه همیشه در طی این سالها این کار ویژه مهم رو در اولویت خودش قرار داده و هر جا که تونسته اینو فریاد زده و بالطبع از سمت دیگر هم در میان کارگران هم سعی کرده این موضوع رو گسترش بده تا اونها برن به این سمت که متشکل بشن. در کنار تمام کارهای عدالتخواهانه که متعدد هم بوده طی این سالها که جنبش عدالتخواه انجام داده، یکی از مهم‌ترین‌هاش همین بحث متشکل کردن اقشار مختلف بوده. اما چرا متشکل کردن اینها مهمه؟ توضیح دادم از این جهت که ما به دنبال این هستیم که لیقوم الناس بالقسط رقم بخوره باید در کنار اینکه صدای اون اقشار مستضعف و اون کارگرانی هستیم که اینجا مورد بحث ما هستند و بالطبع باید مطالبات اون‌ها رو فریاد بزنیم که زدیم در جنبش عدالتخواه، مطالباتی مثل افزایش حداقل دستمزد کارگران که ما معتقدیم این روزها سفره کارگران رو داره خالی می‌کنه این تورم و بالطبع افزایش پیدا نکردن دستمزد کارگران مطابق تورم و همینطور که باید صدای کارگران مظلوم معادنی باشیم که بدون حداقل ایمنی کار وارد معادن میشن و معلوم نیست که صبح که به معدن میرن شب سالم و زنده برگردن بیان بیرون، بالطبع همینطور که ما باید صدای این کارگران مظلوم باشیم که بودیم و تجمعات مختلفی برگزار شده، مطالبات مختلفی صورت گرفته، باید به دنبال این موضوع باشیم که این کارگران بتونن خودشون متشکل بشن و صدای خودشون رو فریاد بزنن و جنبش عدالتخواه همواره یکی از مهم‌ترین مسائلش همین موضوع بوده که اقشار مستضعف جامعه بتونن متشکل بشن و بالطبع کارگران هم که از جنس همین اقشار مستضعف هستند باید بتونن متشکل بشن و طی این سالها بارها این اقدام رو اومده صورت بده و جاهایی هم موفق بوده که در ادامه بهش میپردازم. اما این مسئله مخالفان جدی هم دارد. بالطبع نگاه‌های امنیت زده در دستگاه‌های امنیتی و چه در دستگاه‌های دیگری که با همین نگاه امنیت زده به همه چیز نگاه می‌کنن موجب شده که این کار با زحمت و سختی فراوانی جلو بره و عملا در بعضی‌جاها جلوش گرفته بشه. خب مشخصه که پیگیری مسائل کارگری از اینکه ما کارگران رو فعال کنیم و صاحب تریبون کنیم بشدت کار سخت تریه، هم به جهت اجرایی شدن هم به جهت اینکه مورد پذیرش قرار بگیره چون بالاخره کسی که ذی‌نفعه شاید بر سر یک مصداق بتونه با تو همراهی کنه ولی اونجایی که ببینه کارگر و اون قشر مستضعف داره فعال میشه، تریبون‌دار میشه و مدام بناست که حق خودشو فریاد بزنه، طبعا اون کسانی که نفعشون در خاموشی کارگران و خاموشی افراد مستضعف جامعه است بیشتر حساس میشن روی کنش تو و بیشتر در مقابل تو خودشون رو قرار میدن و از همین جهت هم هست که این مطالبه ما در لایه‌های مختلف با زحمت‌های زیادی روبرو بوده و هست اما ما در جنبش عدالتخواه همواره این موضوع رو پیگیری کرده‌ایم، می‌کنیم و خواهیم کرد.
    خب یکی از اون نقاط موفقی که در این زمینه تونستیم به کمک خود کارگران و به کمک افراد مختلف رقم بزنیم، شکل‌گیری یک تشکل کارگری خیلی موفق و فعال که بتونه نمونه و الگویی باشه برای دیگر کارگران این جامعه بوده که در پالایشگاه پارس جنوبی با همت آقای علیرضا میرغفاری شکل گرفته. نمونه‌ای موفق که هر جا صدای کارگران بلند شده و هر جایی که نیاز بوده صدای کارگران بلند بشه این انجمن به اونها کمک کرده و در کنارشون بوده. ضمن اینکه خود فعالیت این انجمن در اون پالایشگاه باعث این شده که بقیه کارگران هم جرئت بگیرن و بدونن که میشود چنین کاری رو انجام داد.
    خب مشخصا این تشکل کارگری تنها یک نمونه از این بحث تشکل‌گیری بود و ما نباید فقط به جامعه کارگری اکتفا کنیم. چون ما بناست که برای تمام مردم این مسیر رو فراهم کنیم که عدالتخواهی کنن از این جهت باید در میان اقشار مختلف هم به این موضوع بپردازیم و بریم سراغ اینکه اونها رو هم متشکل کنیم و مخصوصا در میان اقشار مستضعف جامعه که جامعه کارگری یک نمونه بزرگ از این قشر مستضعف بودن. از این جهت هم برای ما دارای اولویت بودن و مهم بود که اینها متشکل بشن و ان شاء الله در ادامه هم همه جامعه کارگری بتونن متشکل بشن و خیلی از این نگاه‌های امنیت زده جای خودشونو بدن به نگاه‌هایی که عدالتخواهانه‌س و به دنبال عدالتخواهی در جامعه است‌. اما در میان اقشار مختلف هم ما نباید از این موضوع غافل بشیم و در دانشگاه‌های مختلف، در میان دیگر اقشار مستضعف جامعه مثل معلمان باید به دنبال این باشیم که بحث تشکل‌گیری رقم بخوره به اصل ۲۶ و ۱۰۴ قانون اساسی به درستی عمل بشه تا جامعه یک گام به سمت عدالتخواهی پیش بره و رشدی که باید در میان مردم شکل بگیره که مسیر این رشده از همین مسیر عدالتخواهی خواهد گذشت.

    نویسنده: مریم بقائی
    برچسب ها

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *