شنبه ١٠ آذرماه، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران میزبان دکتر احمد نادری، استاد مردمشناسی این دانشکده و نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم و دوازدهم بود. این نشست با محوریت موضوعات اقتصادی و سیاسی کشور و به ابتکار تشکل آرمان دانشگاه تهران برگزار شد.
نقد عدالت توزیعی در قیمتگذاری بنزین
دکتر نادری در ابتدای سخنرانی خود با انتقاد از نبود عدالت توزیعی در سیاستهای مرتبط با حاملهای انرژی گفت: «گرانسازی بنزین و حاملهای انرژی در آبان ۹۸ پروژه دولت وقت بود و این اقدام، بدون توجه به عدالت توزیعی اجرا شد.»
او سیاستهای دولتهای اخیر را نیز مورد نقد قرار داد و اظهار داشت: «ایران بهشت قانونگریزان است و کشور با تعارف اداره میشود. سیاست دکترین شوک همواره در دستور کار دولتها قرار دارد.»
حذف ارز ترجیحی و پیامدهای اقتصادی
نماینده تهران با اشاره به حذف ارز ترجیحی در دولت سیزدهم، این اقدام را خطا دانست و افزود: «این تصمیم پایهگذار نارضایتیهای اقتصادی و شورشهای اجتماعی در سال ۱۴۰۱ شد. اتفاقات آن سال نه صرفاً اجتماعی، بلکه ناشی از مشکلات اقتصادی بود.»
دولت فعلی و فرصت آزمونوخطا
نادری درباره عملکرد دولت کنونی تصریح کرد: «برای قضاوت درباره عملکرد دولت پزشکیان هنوز زود است. باید فرصت آزمونوخطا داد، اما نه به معنای نوآوریهای احمقانه. مردم نباید موش آزمایشگاهی سیاستهای حکمرانی باشند.»
لزوم هماهنگی نهادها در تصمیمگیری کلان
این استاد دانشگاه تأکید کرد که برای حل مسائل کلان اقتصادی و حکمرانی، باید تمامی نهادهای مرتبط از جمله مجلس، دولت، قوه قضاییه و نیروهای نظامی هماهنگ عمل کنند. او با اشاره به سازوکار تصمیمگیری در جلسات سران قوا گفت: «بر اساس تدبیر مقام معظم رهبری، اگر مصوبات با اجماع تصویب شوند، نیازی به تأیید مجدد ندارند.»
انتقاد از تعدد نهادهای قانونگذار
نادری از تعدد نهادهای قانونگذاری انتقاد کرد و آن را تفسیری اشتباه از دموکراسی دانست. او افزود: «وجود شوراهایی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی و هیئت عالی نظارت بر سیاستهای کلی نظام، کشور را از دموکراسی واقعی تهی میکند.»
سناریوهای پیشرو در سیاست خارجی
در پایان، نادری به مسائل سیاست خارجی و اثرات بازگشت دونالد ترامپ به قدرت اشاره کرد. او گفت: «دو سناریو درباره ترامپ مطرح است: یا به دنبال رویارویی تمامعیار خواهد بود یا فشار حداکثری را افزایش میدهد. معتقدم ما باید رشد اقتصادی را در اولویت قرار دهیم و با هماهنگی بیشتر در سطوح کلان، مانع وخامت بیشتر اوضاع شویم.»
این نشست با تبادلنظر و پرسشوپاسخ میان دانشجویان و احمد نادری به پایان رسید.
دیدگاهتان را بنویسید